Наші мандри › Форуми › Наші кулінарні мандри › Тістечко шу – реально простий, повний, покроковий рецепт
- Эта тема пуста.
-
Автор∆
-
-
29.05.2025 в 12:45 #13914
Тістечко шу – досить новий як для нас десерт. І хоча насправді це тістечко всього лише варіація на тему класичного заварного тістечка, додавання цукрового тіста зверху змінює цей десерт радикально.
Вперше побачивши тістечко шу, здається що його рецепт досить складний, але якщо ви вже вмієте робити еклери або класичні заварні тістечка, то й шу зробити буде не важко.
До речі, повна назва цього десерту — choux au craquelin, що в перекладі з французької мови означає – шу з кракеліном або заварне тістечко з кракеліном. А в свою чергу кракелін (craquelin французькою) це тісто для обгортання.
То ж, от самий простий, покроковий рецепт тістечок шу:
Спочатку робимо заварне тісто, для нього нам знадобляться такі інгредієнти:
Вода 180 грамів але можна використовувати суміш води та молока в такій пропорції — 100 грамв вода 80 грамів молоко
Цукор 25 грамів
Сіль 2 грама
Масло вершкове 75 грамів
Борошно пшеничне 115 грамів
Яйця в залежності від розміру 3-4 штукиРобимо заварне тісто по класичній схемі.
В сотейник з товстим дном наливаємо рідину (воду або суміш води та молока), кладемо туди цукор, сіль, вершкове масло та розігріваємо. Дочекавшись поки масло повністю розтане, додаємо борошно та знімаємо поки що з вогню, постійно помішуючи. Мішати постійно – дуже важливо, так ми запобігаємо утворенню грудочок тіста, а також не даємо тісту підгоріти.Після того, як тісто перемішали, ставимо його знову на повільне полум’я та все так само постійно помішуючи випаровуємо зайву вологу. Цей процес займе приблизно 5-7 хвилин. Як зрозуміти, що тісто готове – воно почне липнути до дна каструлі таким тоненьким шаром. Все коли це відбулося, перший етап приготування тіста завершено.
Перекладаємо це тісто в ємність для замішування та даємо охолонути йому до 47-52 градусів. Після чого треба починати додавати яйця. Яйця обов’язково треба додавати по одному та ретельно перемішувати. Чи можна це зробити вручну, так напевно, просто займе більше часу, але краще використовувати тістоміс.
Додавши три яйця перевіряємо консистенцію тіста. Воно повинно звисати з лопатки тістоміса у вигляді англійської літери «V» з чіткими краями та мати глянцеву текстуру. Можна також готовність тіста перевірити взявши його невеличкий шматочок двома пальцями, та коли розвезти пальці, повинні утворитися таки невеличкі піки з тоненькими кінчиками які трохи зігнулись.
Увага! Якщо тісто буде занадто рідке, то виправити це буде майже неможливо, саме тому треба додавати яйця поступово. А якщо тісто буде здаватися густим, то останнє яйце треба ретельно перемішати, та додавати буквально по краплі.
Після того, як вас задовольнила консистенція тіста, перекладаємо його в кондитерський мішок та кладемо у холодильник.
Тепер можна приступити до виготовлення кракеліна.
Для нього нам знадобиться:
Масло вершкове 50 грамів
Цукор 60 грамів
Борошно пшеничне 60 грамівЗ цих інгредієнтів робимо цукрове тісто. Змішавши вручну всі інгредієнти. Потім викладаємо тісто на пергамент, після чого розкачуємо тонесеньким шаром десь 2 мм завтовшки, не більше. А вже потім ховаємо в морозилку на деякий час, так щоб воно стало твердим.
Після того, як заварне тісто полежало в холодильнику 2-3 години, та цукрове тісто стало твердим, можна переходити до збирання наших тістечок шу.
Дістаємо заморожене цукрове тісто та за допомогою круглої форми приблизно 4см в діаметрі (можна використовувати невеличку чарочку) робимо круги з тіста.
Після цього на лист для запікання викладаємо пергамент, краще за все використовувати силіконізований, або ще краще використовувати спеціальний килимок для запікання еклерів, такий з дрібними отворами.
Далі вичавлюємо заварне тісто обережно, заввишки десь 4 см і зверху так само обережно кладемо на заварне тісто кружечки пісочного тіста.
Тепер можна приступати к запіканню. Запікати тістечко шу треба при температурі 160 градусів, приблизно 35 хвилин, до моменту коли верхівка тістечка стане насичено золотистою. Може знадобитися трохи більше або менше часу, все як завжди залежить від вашої духовки. Тому просто спостерігайте за кольором.
За п’ять хвилин до діставання, треба трохи зробити щілину в печі, щоб дати випаровуватися зайвій волозі.
Все залишилося лише дочекатися коли наші тістечка шу з кракеліном повністю охолонуть і можна їх починати начиняти.
Тістечко шу з кракеліном зазвичай начиняють класичним заварним тістом, але можна додати трохи малинового джему або солоної карамелі. Так тістечко шу ще більше набуде своєї неперевершеної привабливості у смаку.
-
-
Автор∆
- Для ответа в этой теме необходимо авторизоваться.